ikan jenahak masak


Bunga kantan masukkan selepas masukkan ikan tapi kat sini tak ada stok juga. Antaranya masak lemak cili api ikan jenahak.


Cooking With Love Sup Kepala Ikan Jenahak Bersama Lobak Merah Cooking Food Chicken

Lebih baik hidup dan berenang di tangki.

. Tabur skali hirisan halia bawang putih n bawang besar amik separuh dr hasil hirisan tdtgl separuh utk tumis pastu kasi kukus lah itu ikan. 2 Keping ikan jenahak digaul garam kunyit. Kalini kami akan tunjukkan cara masak lemak cili api ikan jenahak resepi macam kat kedai makan ini yang sangat sedap mudah.

150 ml air asam jawa. 1 sudu sos tiram. Masak Lemak Cili Api Ikan Jenahak Bahan bahannya.

1 Sudu besar pes halia. 5 Sudu besar cili kering kisar. 1 Ekor ikan jenahak saiz sedehana besar.

Resepi asal menggunakan ikan pari Tapi ita menggunakan ikan Jenahak yg dibeli oleh suami. 2 Sudu besar gula perang. Bahan bahannya.

Rasa masak lemak yang berbeza kena cuba sendiri resepi ni di rumah anda untuk rasai. Ikan Jenahak merupakan ikan air masin yang sangat enak jika dibuat masak kari. 5 orangBAHAN-BAHAN 1 ekor ikan jenahak size sederhana dipotong 5 cili padi dipotong 3 ulas bawang merah dihiris 3 ulas bawang.

Ia merupakan masakan yang berasal dari Thailand dan mempunyai rasa masam manis dan pedas. Sesuai pula untuk orang yang demam atau tengah berpantang. 1 ekor ikan Jenahak - resepi asal ikan tenggiri 2 labu bawang besar - di mayang bulat-bulat 2 sudu makan kicap 2 sudu makan sos tomato 2 biji cili merah - di belah 8 1 sudu makan cili giling 1 senduk minyak masak 1 sudu teh gula garam dan perasa 1 kiub ikan - ita tambah Ikan di siang dan di cuci bersih.

Ikan ni bila dah dibakar isinyer sangat lembut dan halus. Ok lah berbalik pada resepi kita hari ni ita masak Ikan Bakar Ala Nyonya. Kalau nak masukkan serai daun limau purut pun boleh.

2 Sudu besar pes serai. Masukkan kacang bendi lagi sedap tapi tak ada stok biasanya kita masukkan lepas ikan masak baru masukkan bendi. 1 Biji cili merah besar dihiris.

Kadang- kadang masukkan juga sedap la jugak kuahnya tu. 2 Ketul ikan jenahak 1 Sudu teh serbuk kunyit 1 Sudu besar maggi cukup rasa Garam secukup rasa 1 Batang serai diketuk 1 Keping asam gelugor Sehelai daun kunyit Sedikit belimbing buluh 8 Biji tomato ceri ½ Kotak santan Air secukupnya. Panaskan minyak masak tumiskan bawang putih dan halia sampai naik bau.

Bahan bahannya. Ia boleh diketemukan di lautan bebas namun terdapat juga beberapa spesies yang hidup di estuari kawasan hutan paya bakau dan muara. Sedikit air asam jawa.

Ikan jenahak biasanya mencari makan di kawasan zon air tawar. 1 ekor ikan jenahak ikan ni biasanya saiz besar. Gunakan pertimbangan terbaik anda dan jangan lupa untuk mengatur penggera dapur anda.

Resepi ni ita ambil dari dapur kak Ummi yg menurut kak Ummi ia adalah resepi dari CMG. 1 biji Asam Boi. Sup kepala ikan jenahak sedap dimakan dengan nasi putih.

½ Biji bawang holland dihiris nipis. Garam gula. Resepi ini dikongsikan oleh Bahiah Saripuddin di laman Facebook.

Teknik Rahsia Untuk Membuat Ikan Jenahak Stim Lagi Sedap. Maklumlah awal-awal ni baru belajar dan tak reti sangat. Kicap pekat dan tomato puri dibancuh dengan air nak ada kuah letak lebih air dan masukkan dalam bahan tumis.

Masukkan cili kisar dan goreng sampai pecah minyak. Niat asal suka-suka je nak simpan video ni kat sini. 2 inci halia dihiris nipis2 2 labu bawang besar dihiris bulat2 4 ulas bawang putih dimayang halus 3 sudu sos tiram.

Masa mengukus 8-10 minit. Maaf ya video ini meleret-leret. 8 minit untuk ikan yang lebih kecil dan 10 minit untuk ikan yang lebih besar.

Buang air ikan yang keruh setelah dikukus. 1 Sudu teh gula serbuk perasa. 3 cawan air ikut ko nk kuah byk ke tidak cili padi ikut byk mana ko nk pedas cara.

Kalau anda tak suka kari mungkin boleh cuba Ikan Jenahak Masak Kengsom ini. 3 Sudu besar pes bawang merah pes bawang putih. Rasanyer juga sangat lazat.

Resepi masak lemak kali ini agak berbeza sedikit kerana tidak menggunakan serai pun. Minyak untuk menggoreng dan menumis. Ikan kasi lumur sama garam skit.

Ramai orang yang suka makan kepala ikan sebenarnya. Masukkan garam gula dan serbuk perisa. Ikan Jenahak adalah sejenis ikan boleh dimakan dari keluarga Lutjanidae order Perciformes yang terdiri daripada beberapa spesies.

Ikan dilumur garam dan kunyit lalu digoreng garing. Pada perkongsian kali ini kami akan bentangkan cara-cara masak sup kepala ikan jenahak yang menggairahkan. 1 biji limau nipislemon.


Pin On Recipes


Azie Kitchen Ikan Jenahak Masak Tiga Rasa Fun Easy Recipes Malaysian Food Food


Azie Kitchen Kari Ikan Jenahak Yang Sedap Makanan


Pin On Wishlist Cooking


Ikan Masak Cuka Resep Masakan Malaysia Cuka Makanan


Pin On Recipes


Masak Lemak Ikan Jenahak Yang Sangat Dirindui


Koleksi1001resepi Ikan Jenahak Tumis Cuka Seafood Recipes My Kitchen Rules Food


Masak Lemak Ikan Jenahak Yang Sangat Dirindui


Amie S Little Kitchen Masakan Sedap Ringkas Ikan Jenahak Goreng Berlada Asian Recipes Cooking Recipes Recipes


Masak Cuka Ikan Jenahak Bahan Bahan Ikan Jenahak Digoreng Dahulu Bawang Besar Cili Merah Cili Api Air Secukupnya Cuka Gula Garam Recipes Food Breakfast


Ikan Jenahak Masak Tauchu Makanan Ikan


Pin On Curry


Azie Kitchen Masak Lemak Ikan Jenahak Merah Yang Sangat Mengancam Food Breakfast Kitchen


Pin Di Resepi Masakan Simple Sedap


Pin On Masakan Malay


Pin On Resipi Ikan Makanan Laut


Ikan Jenahak Tumis Rendang Asam Singgahsana Kitchen Malaysian Food Food Cooking


Azie Kitchen Kari Ikan Jenahak Yang Sedap Resep Masakan Resep Ikan Resep Masakan Malaysia

Related : ikan jenahak masak.